حمیده ذاکری | شهرآرانیوز؛ بیشک خداوند، ما مشهدیها را خیلی دوست دارد که فرصت میزبانی کردن از زائران حرم امامرضا (ع) را به ما ارزانی کرده است. زائر امام را باید میهمان بدانیم؛ نشان به این نشان که پیامبر گرامی اسلام (ص) میفرمایند: «وقتی میهمان بر تو وارد میشود، این را بدان که خدا بر تو منت نهاده که تو را میزبان او قرار داده است تا بدینوسیله گناهانت را بیامرزد». (لئالیالاخبار، ج٣، ص٦٦).
هرسال در دهه کرامت، میهمانی بزرگ امامرضا (ع) برپا میشود و از سراسر کشور، زائران پیاده و سواره بهسمت مشهد روانه میشوند. در این میهمانی بزرگ، میزبان اصلی، خود حضرت هستند و ما میزبانانی هستیم که خدمتگزار حضرتش هستیم. نحوه برخورد ما با زائران و میهمانانی که وارد شهرمان میشوند، بسیار مهم و اثرگذار است و میتواند خاطرهای خوب یا بد را در ذهن افراد بسازد. این مطلب درباره آداب میزبانی کردن است. باشد که مؤثر افتد!
واضح است که هرکه برای زیارت امامرضا (ع) به مشهد بیاید، میهمان مردم مشهد است و حقی بر گردن آنها دارد. اماممحمدباقر (ع) در اینباره میفرمایند: «وقتی مردی وارد شهری شد، تا زمانی که در آن شهر است، میهمان برادران دینی خود در آنجاست». (وسائلالشیعه، ج۲۴، ص۳۱۳)، بنابراین باید با او مثل میهمان رفتار کرد و جایگاه ویژهای به او داد. شما با میهمانی که به خانهتان میآید، چطور رفتار میکنید؟ با زائر آقا نیز ولو اینکه غریبه باشد، باید مثل میهمان رفتار کنید.
اینکه نیت ما در هرکاری چیست، از مسائلی است که باید به آن دقت کنیم. همیشه نیت پاک و صادقانه بر هر چیزی برتری دارد، حتی در میزبان خوب بودن. پیامبر اکرم (ص) درباره خلوص نیت میزبانی میفرمایند: «هر شخصی برادر دینی خود را خالصانه دیدار کند، خدای متعال به او میفرماید: تو میهمان و زائر منی، پذیرایی از تو برعهده من است و من بهخاطر اینکه برادر دینیات را دوست میداری، بهشت را بر تو واجب ساختم».
(وسائلالشیعه، ج ۱۰، ص ۴۵۷).
با پرخاش سخن نگفتن، یاری رساندن، لبخند زدن و نشان دادن روی خوش، از سادهترین کارهایی است که میتوانید در مقابل زائران رضوی انجام بدهید. باید حواسمان باشد که تمام زائران امام را محترم و گرامی بداریم. امام محمدباقر (ع) میفرمایند: «ازجمله اموری که پیامبر اکرم (ص) به فاطمهزهرا (س) آموختند، این بود: کسی که به خدا و روز قیامت ایمان دارد، باید میهمان خود را گرامی بدارد».
(وسائلالشیعه، ج۲۴، ص۳۱۹).
با زائر امام رئوف (ع)، طوری برخورد کنیم که متوجه شود از آمدنش به شهرمان خوشحالیم. گاهی برخی افراد در کوچه و خیابان از آمدن این همه میهمان به شهر و شلوغ شدن آن مینالند. شما میتوانید با نشان دادن خوشحالی خود به زائران امامرضا (ع)، برای خودتان آمرزش بخرید. همانطور که حضرت علی (ع) میفرمایند: «هر مؤمنی که با شنیدن صدای همهمه (ورودی) میهمان احساس خوشحالی کند، گناهان او هرچند به فاصله زمین تا آسمان باشد، آمرزیده میشود».
(جامعالسعادات، ج٢، ص١٥٠).
با هر توانی که دارید و با هرچه دراختیار دارید و به هر اندازه که وسعتان میکشد، از زائر و میهمان امامرضا (ع) پذیرایی کنید که میتواند دادن یک شکلات ساده تا غذایی گرم و خوشمزه به آنها باشد. گاهی با اسکان دادن به زائرانی که جا و مکانی برای استراحت ندارند یا دعوت کردنشان به یک حمام گرم و کمی استراحت، قبول شستوشوی لباسهای آنها و خیلی از کارهایی که میتوانیم از عهدهشان بربیاییم، میشویم مصداق کلام امامصادق (ع) که فرمودند: «کمال سخاوت و جوانمردی در آن است که میزبان، آنچه از وسایل پذیرایی دراختیار دارد، از میهمان خود دریغ نکند».
(بحارالانوار، ج٧٥، ص٦٥٥).
اگر میخواهید هر زائری از مشهد به شهرش برگشت، بگوید مشهدیها عجب مردم جوانمردی هستند، هرطور میتوانید، به زائران امام خدمت کنید و آنها را در کمال آسایش و آرامش قرار دهید. اینکه رفتار عموم مردم مشهد به شهروندان دیگر شهرهای کشور را چگونه معرفی و چه خاطرهای در ذهن آنان ترسیم کنیم، امر مهمی است. امامسجاد (ع) میفرمایند: «خدمت کردن به میهمان، نشانه کمال فتوت و جوانمردی میزبان است». (احقاقالحق، ج ۱۲، ص١٠٨).
با زائر طوری رفتار کنید که وقتی دارد از مشهد میرود و هنگام خداحافظی، لب خندان و دل شاد داشته باشد و لازمه این کار، نگهداشتن حرمت اوست. امامعلی (ع) درباره اهمیت احترام گذاشتن به میهمان میفرمایند: «خدا را! خدا را! درنظر بگیرید و حرمت میهمان را رعایت کنید. میهمان جز اینکه خشنود و سپاسگزار شما باشد، نباید از نزد شما خارج شود». (مستدرک، ج١٦، ص٢٤١). در احترام گذاشتن به میهمان همین بس که حضرت علی (ع)، فردی را که به میهمانش احترام نگذارد، شیعه خود نمیدانند و میفرمایند: «میهمان، راهنما بهسوی بهشت است. هرکه میهمان را حرمت نگذارد و گرامی ندارد، او پیرو من نیست».
(لئالیالاخبار، ج٣، ص ۶۶)
دهه کرامت به پایان رسیده، اما مشهد همچنان پذیرای زائران است. باتوجهبه تعطیلات پیشرو و این نکته که مشهد مقدس در همه ایام و فصول سال، زائران زیادی را میپذیرد، خوب است به این حدیث از، اما مباقر (ع) توجه کنیم که فرمودند: «ازجمله اموری که جفاست، به خدمت گرفتن میهمان است. هنگامی که میهمان بر شما وارد میشود، در آمدنش به او کمک کنید. اما وقتی میرود، در رفتنش به وی کمک نکنید؛ چون این کار، نشان از خساست و حقارت است. همچنین برای او زادوتوشه فراهم و سعی کنید زادوتوشه خوبی برایش بگذارید؛ چون این کار، نشان از سخاوت است».
(وسائلالشیعه، ج۲۴، ص۳۱۶).